КОНКУРСИ
СТАНИ ЧЕТЕН АВТОР - Ние задаваме темите, вие ги реализирате, а награда се дава всеки месец.
Публикaции в конкурса Коледна Магия до момента - гласуването продължава до 19 януари
Информационен бюлетин
Анкета
| Подреждане на елхата от Христина Панджаридис |
| творчество - Коледен Конкурс | |||
| Христина Панджаридис | |||
| понеделник, 09 януари 2012 г. 16:23ч | |||
|
Посещения: 523
|
|||
|
|
|||
|
Изкуствената елха седи в кутията си и се надява някой да си спомни за нея. Обслужвам елхата. Приличам на домашната ѝ помощница. Поставям тази жълтеникава шишарка на клончето вляво, закачам барабанчето в синьо и бяло почти до върха, нагласявам прозрачното сърце в средата. Стоя пред нея и се опитвам да разбера доволна ли е, изпълнила ли съм точно разпорежданията ѝ... Кашонът с игрички не е изпразнен, но няма място. Всяка зелена ръчичка е получила малко подаръче. Кухнята се оглежда и е почти възхитена. Не подрънкват черпаци и тенджери, а блести звезда и по зелени пътеки се катери празникът... Ммммммм, да! До тук написаното е лъжа. Елхата чакаше играчките си. Без тях изглеждаше бедна. Като без дрехи. Сякаш е посетителка на нудистки плаж. Оставих я да си мечтае в тъмнината. Нямах настроение да я правя красива. Реших да си легна, пък утре с нови сили да се погрижа за нейния изискан тоалет. Отидох да си сънувам моите сънища. Някаква мисъл, от коя ли детска книжка, ми пресече пътя, че е възможно сутринта да намеря една подредена елха. Станах. Елхата си стоеше неукрасена. Героите от приказките ме бяха изоставили. Отворих кашона с новогодишната украса с ентусиазма на непочивал десетина дни работник. Извадих кутиите с разнообразни играчки. Имаше само с топки. Други с барабанчета и звезди. Пликове с гирлянди. На дъното – почти незабелязана – беше татковата. Когато бяхме деца татко редеше с нас елхата. Мама ни правеше планини от пуканки и пееше песни. Всички негови украшения бяха купени от магазина, с изключение на една. Картонена къшичка с памучен снежен покрив, станиол и полепнали блестящи късчета от стари счупени играчки. Реших да я сложа нависоко. Да си я гледам. Да си спомням нашия дом с камари от пуканки, които ние покорявахме. „Мила дъще, пиша това писмо, защото ти стана жена. Майка ти ми каза, че си пораснала. Моето голямо, малко момиче! Правя тази играчка за теб, а кога ще прочетеш написаното... не знам. Зависи колко често украсяваш елхата и слагаш ли играчката там. Ако всяка година си купуваш нови играчки, нищо чудно моята обикновена да си стои неизползвана... Но се надявам да намериш написаното до теб в най-нужния ти момент! Реших да измия стълбището като дар за съседите. Прииска ми се да сторя добро. Без да давам обяви по вестниците. Мих с удоволствие, което не изпитвах, когато го вършех по задължение. На прибиране в апартамента ме срещна съседа Николай. Усмивката му беше кацнала върху мустаците. Не я бодеше с острите си косъмчета. - Запътил съм се към вас! – под мишката държеше някакъв пъкет. Надявах се да е решил да изиграе ролята на раздавач на подаръци. Нищо, че не съм дете. Порасналите също се облизват за малки и големи кутии. Чудесата започваха! По-нови статии:
По-стари статии:
|
|||
| Последна промяна от понеделник, 09 януари 2012 г. 11:29ч | |||

Коментари
Гласувам за топлият разказ на Христина Панджаридис!
RSS на коментарите по тази тема